Зустріч зимуючих птахів

 

2021-11-15

 

Ближче до грудня, коли осінній проліт птахів добігає завершення, а перші сильні морози наближаються, особливу увагу варто звернути на птахів, які залишаються на зимівлю. Для них наступає найтяжчий період року, під час якого пернатим не так страшні самі морози, як голод. Відомо, що багато маленьких птахів втрачають біля третини ваги свого тіла протягом ночі, оскільки для підтримки його постійної температури необхідна енергія, що залежить від кількості спожитого корму. Однак трапляються випадки, коли пташки через важкодосяжність  поживи, наприклад, за умов наявності довготривалого льодоставу на водоймах чи щільного снігового покриву на суходолі, не спроможні роздобути собі достатньо їжі, тим паче за короткий зимовий день, і можуть замерзнути протягом довгої зимової ночі.

Чорноморський біосферний заповідник є одним із епіцентрів міграційних і зимівельних скупчень птахів. У водно-болотних угіддях заповідника в зимівельний період може одночасно реєструватися до сотень тисяч пернатих. Цьому сприяє багата кормова база Тендрівської та Ягорлицької заток, що входять до складу акваторій заповідника. Чисельність зимуючих водоплавних і прибережних птахів залежить передусім від температурних особливостей сезону та стану крижаного покриву на водоймах. У зимовий період на акваторіях цих заток найбільші скупчення формують такі види, як гуска білолоба, лебідь-шипун, лебідь-кликун, галагаз, крижень, чирянка мала, свищ, шилохвіст, широконіска, чернь чубата, попелюх, гоголь, крех середній, лиска й мартин жовтоногий.

Зимівельне скупчення черні чубатої та попелюха у водно-болотних угіддях Чорноморського біосферного заповідника

Водночас на заповідних територіях під час зимівлі можна спостерігати луня польового, зимняка, сапсана, куріпку сіру, фазана, сов вухату й болотяну, дятла звичайного, жайворонків степового й польового, сорокопуда сірого, сойку, крука, омелюха, волове очко, зяблика, зеленяка, чижа, щиглика, костогриза, вівсянку звичайну тощо.

Найбільшим представником зимуючих птахів на території заповідника є орлан-білохвіст. Це великий хижий птах, занесений до Червоної книги України. Його тіло може досягати довжини 92 см, розмах крил — 245 см, водночас маса зазвичай не перевищує 6 кг.

Орлан-білохвіст

У заповіднику тривалий час  охороняються найменш трансформовані людиною природні території, котрі є безальтернативними оселищами для багатьох видів тварин, зокрема й птахів. Саме тому найважливішою передумовою їх збереження є забезпечення заповідного режиму.

Водночас деякі птахи успішно співіснують поруч із людиною — у населених пунктах. Таких птахів називають синантропними. Зазвичай вони здатні самостійно знайти поживу. Проте за несприятливих погодних умов їм не зайвою буде наша допомога.

Як саме ми можемо допомогти птахам пережити зиму можна ознайомитися за посиланням у фейсбуку у групі „Птахи України“, або ж у статті „Чим і для чого підгодовувати птахів взимку?“.


Інформація відділу еколого-просвітньої роботи